ONTSTAANSGESCHIEDENIS

met dank aan Joost Denters

In oktober 1988  besluiten Jan van Wees, en Dick Habes om i.p.v. maandag- en woensdagavond voortaan overdag te gaan trainen.

Ze doen dat op dinsdag- en donderdagmiddag om half twee.

Vanaf oktober, begin wintertijd, tot april, begin zomertijd, worden er drie routes in alfabetische volgorde afgewerkt, t.w. de Hooipad-, Schuster- en Zandvoortroute.

Hun activiteiten blijven niet lang onopgemerkt en steeds meer lopers beginnen zich, aanvankelijk mondjesmaat, bij het tweetal aan te sluiten.

Halverwege de jaren negentig wordt de begintijd naar twee uur verplaatst.

Rond het Millennium neemt een aantal het initiatief om het gehele jaar door ’s middags te blijven trainen.

In 2006 wordt het aantal routes van drie naar vijf uitgebreid.

De Amsterdamse Waterleidingduinen verdiende gewoon meer routes om de pracht en praal van het gebied te ondergaan.

Als eerbetoon aan de grondleggers van de Middaggroep zijn twee routes daarvan vernoemd naar Jan van Wees en Dick Habes (overleden op 29 september 2010).

De laatste wijziging betreft de aloude Hooipadroute.

Halverwege 2009 is unaniem onder de middaglopers besloten om deze voortaan te vernoemen naar Bap van der Pol. Hij is op 3 februari 2009 overleden. De grondlegger van de Bapgroep zal op deze wijze in onze herinnering blijven voortleven.

Het Bap van der Polpad, vanaf het hek zo’n 800 meter ten zuiden van ingang Panneland naar de Haverbaan is daarin opgenomen.

Vervolgens nog een prangende vraag over de opgegeven afstanden. Kloppen die wel?

Vroeger konden Dick Habes en Jan van Wees in de tachtiger- en negentigerjaren na afloop van de zaterdagmiddagtraining bij een grote pot thee in de Oase eindeloos redetwisten of de afstanden die aan het begin van de training door Hillebrand de Lange, cq Gerard Koel of Sjoerd Du Pon werden opgegeven, ook wel klopten.

Hun leidraad waren de zeven A-viertjes van Bap van der Pol, de “Bijbel”, waarin hij alle afstanden tot op de meter heeft vastgelegd.

De techniek schrijdt echter voort.

De afstanden van onze huidige vijf middagroutes zijn tegenwoordig gebaseerd op de GPS-informatie van Ton Gevaert. Hij heeft ze allemaal in 2010 vastgelegd.

Bap van der Pol zat er echter na een vergelijk met zijn opgave van afstanden weinig naast. Dat is bewonderenswaardig en toont de gedrevenheid en accuratesse die hem altijd heeft gekenmerkt.

Joost Denters