In Memoriam: 

Jan Post (1939 - 2008)


Jan Post 2


Afgelopen maandag 29 september j.l. moesten wij in Haarlems Dagblad lezen, dat onze loopmaat Jan Post op 26 september 2008 was overleden. Jan is 69 jaar oud geworden. Naar wij van zijn dochter hebben gehoord is Jan in zijn slaap aan een hartstilstand overleden. Jan heeft een aantal jaren met de Bap-groep gelopen. Wanneer hij precies bij onze groep is gekomen is mij niet bekend. Feit is dat hij in 2002 voor het eerst voorkomt in de uitslagen van de Winterronde. Ik schat dat Jan zo’n 5 jaar deel heeft uitgemaakt van onze groep.

Jan was recht voor zijn raap en nam nooit een blad voor de mond, hij hield van discussies en verkeerde graag in het gezelschap van de vrouwelijke Bappers. Je moest eerst erg aan hem wennen, maar later ging je hem steeds meer waarderen. Jan was een vakbondsman in hart en nieren, hij had een grondige hekel aan de bobo’s uit het bedrijfsleven.

Jan is zijn werkzame leven begonnen als marconist op de grote vaart. Hierna is hij gaan werken bij Radio Scheveningen in IJmuiden. Door satellietverbindingen werd eind 1998
de dienst gesloten. De werknemers gingen over naar KPN in Den Haag. Op 63-jarige leeftijd stopte Jan met tegenzin met werken.

Twee jaar geleden is Jan verhuisd naar een appartement in Drachten, nadat zijn relatie in Vogelenzang stuk was gelopen. Jan is in Drachten een nieuw leven begonnen, en met succes. Hij was daar freelance postbezorger, sportte veel, had een stamkroeg waar hij vaak kwam, was actief bij de SP, speelde na vele jaren weer trompet en was zelfs van plan om in een band mee te spelen. Hij hield van koken. De Italiaanse keuken was zijn favoriet. Italië was zijn vakantieland.

Af en toe kwam Jan nog wel eens langs. Ik herinner mij die keer dat hij in zijn oude Volkswagen Cabriolet bij de Oase langs kwam. Ieder jaar schreef hij iets in het gastenboek van deze website. Het laatste bericht is van 20 december 2007.

Hierin schrijft Jan o.a.:

Op 9 november is bij mij een pacemaker geïnstalleerd. Ik had nl. een hartslag van 42 en die kwam niet hoger. De specialist en huisarts noemden dat een av- of hartblock. 2 januari as. is er een controlegesprek in het ziekenhuis en ik neem aan, dat ik dan weer kan en mag hardlopen.

In juni van dit jaar werd geconstateerd dat Jan een lekkende hartklep had. Een operatie was noodzakelijk. Helaas is hij vorige week in zijn slaap overleden. Een aantal Bappers was dinsdag j.l aanwezig op de crematie om afscheid van Jan te nemen.

Een markante persoonlijkheid is niet meer. Jan, wij zullen je missen!

Ton Gevaert, met dank aan Joost Denters.