In Memoriam: 

Bap van der Pol (1921 - 2009)Afscheid van Bap van der Pol

87 jaar


 

 Bap v.d.Pol rouwkaartOp maandag 8 februari 2009 heeft de crematie plaatsgevonden van Bap ven der Pol. Bap was de oprichter van onze loopgroep “De Bappers”. Hoe geliefd Bap was bleek uit de aanwezigheid van zoveel Bappers. Het was indrukwekkend en hartverwarmend om te zien hoe lang de rij was die Bap begeleidde naar zijn laatste station op aarde. Dat ook de familie dit als troost heeft ervaren blijkt uit de reactie in het gastenboek van deze website van Tanja en Bas van der Pol.

De aanwezigheid van zoveel 'bappers' werd door ons, zijn kinderen, als zeer troostend ervaren. Het is fijn te merken dat er zoveel mensen meeleven in je verlies.

In de aula werd er mooie muziek ten gehore gebracht van Nikos Christodoulou, Patty Page en het Waddinxveens Mannenkoor.

Baps dochter Wil hield namens de familie een toespraak. Zij sprak over de moeilijke periode na het overlijden van Baps vrouw Miep. Over de ziekte Altzheimer die het noodzakelijk maakte dat Bap werd opgenomen in Schalkweide. Over de moeilijke periode gedurende de eerste maanden en over de opleving die daarna kwam. Deze opleving werd mede veroorzaakt door de wandelingen van de familie met Bap in het naastgelegen park. Leuke anekdote was het feit dat Bap zelfs toen nog de tijd opnam en met genoegen constateerde dat hij de volgende keer het rondje iets sneller had afgelegd. Wil sprak van de muziek waar Bap ontzettend veel van hield en van de dagelijkse telefoongesprekken. Echter deze strijd was niet te winnen en Bap is in de vroege ochtend van 3 februari rustig ingeslapen.

Ondergetekende had het voorrecht om te mogen spreken namens de Bappers. Ik heb geprobeerd hierin te verwoorden wat Bap heeft betekend voor onze loopgroep.

Echter het mooiste bewijs hiervan was de enorme opkomst van de Bappers. Hiermee gaven de Bappers uitdrukking van hun waardering en respect voor de man die ruim 50 jaar geleden de grondslag zou leggen voor een unieke groep die de Bap-groep op dit moment nog steeds is.

Ton Gevaert


In memoriam Bap van der Pol

De historie van de Bappers gaat terug naar begin jaren vijftig. Bap was lid van A.V. Haarlem en in de winter mochten de Haarlem-leden zondags op het Cios-terrein trainen. Hier ontmoette Bap andere sporters zoals Gerard Koel, Bas Fennis en Gerrit van de Bosch. Ze besloten samen te gaan trainen en vormden eigenlijk het begin van de Bap van der Pol hardloopgroep. Wat later kwamen hier Ruud Kitseroo en Ben Imthorn bij. Begin jaren 60 werd er getraind in Leyduijn. In de tweede helft van de jaren 60 werden de trainingen verplaatst naar de Waterleidingduinen en men vond onderdak in de Oase met een eigen kleedruimte achter het huis en deze situatie is nog steeds zo.

Wat in de jaren 50 als een hobby was begonnen met een paar atleten was in de jaren 80 uitgegroeid tot het leiding geven aan een grote groep sportievelingen van wel meer dan 50 man en een enkele vrouw. Van sukkelaars tot toppers, uit alle lagen van de bevolking, van alle rangen en standen. Onder alle weersomstandigheden verrichtten zij 3 maal in de week hun trainingsarbeid. Regen, sneeuw of storm veroorzaakten nooit een kleine opkomst.Bap was oplettend en zorgzaam, als er een Bapper nog niet binnen was als hij naar huis ging, belde hij hem ’s avonds op, om te controleren of deze loper wel veilig thuis was gekomen. Bap was er voor je als het op een bepaald moment in je leven wat minder ging.

Toen Bap in 1986 65 jaar,werd heeft hij de leiding overgedragen aan Hillebrand de Lange. Maar Bap bleef nauw betrokken bij zijn groep. Iedere zaterdag was hij aanwezig bij de training en liep hij zijn rondje mee. Toen het lopen niet meer ging bleef hij langs komen om contact te houden met de groep die hem zo dierbaar was.Bap had nooit kunnen vermoeden dat hij met zijn hobby, de grondslag zou leggen voor een succesformule, die de Bap groep nu, ruim 50 jaar later nog steeds is.Zijn grootste verdienste was ongetwijfeld zijn aanwezigheid. Hij was er altijd, hij liet het altijd doorgaan en dat niet alleen. Hij straalde naar alle kanten uit dat hij het zo graag deed, dat het hem allemaal zo dierbaar was.

Bap, bedankt voor alles wat je voor ons hebt betekend.